Tomm Kristiansen: Afrika - en vakker dag

Tomm Kristiansen skriver engasjerende og godt. Tittelen og det flotte coveret gjorde at jeg gledet meg til å lese boka. Kristiansen er veldig nær både de han kommer i kontakt med på sine reiser og leseren. Dette er forfatterens styrke. De gangene han skriver om enkeltmennesker er boka best, etter min mening. Men totalt sett blir stoffet for unyansert og fordomsbekreftende. Og det gjorde at jeg hadde mest lyst til å legge den fra meg. Det ble rett og slett for mye djevelskap samlet mellom to permer. Jeg kunne ikke se noen som helst slags forbindelse mellom tittelen og innholdet. Det er ikke mye vakkert her, men selvfølgelig mye informasjon som jeg egentlig burde vite fra før, som forbindelsen mellom krigene i Uganda, Rwanda og Kongo.

I første kapittel forteller Tomm Kristiansen historien bak et bilde de fleste av oss på en eller annen måte husker å ha sett. Kevin Carters bilde av en gribb som venter på at en liten avmagret sudanesisk pike skal dø. En hjerteskjærende historie om et prisvinnende tragisk bilde og følgene av dette for fotografen. I det påfølgende kapitlet gis en fascinerende og gripende skildring av den Sør-Afrikanske sannhetskommisjonens arbeid og grunnlaget for den. Men da er det slutt på det alternative bildet av Afrika. Alle kapitlene etterpå, med et delvis unntak av et fra Rwanda og det aller siste, gir nøyaktig det samme bildet av Afrika som alle andre vestlige media gir. Elendighet opp og i mente. Den ene historien verre enn den forrige. Hva er det som er vakkert ved dette? Jeg får bekreftet alle fordommer om dette allsidige og frodige kontinentet. Og det var ikke dette jeg hadde trodd jeg skulle få. Jeg hadde forventet noe annet og mer nyansert av en mann som etter bokas vaskeseddel sies å gå “bak medias overskrifter for å fortelle oss om et kontinent i dramatisk utvikling. Med respekt, engasjement og kjærlighet skriver han om hverdagsliv og politikk, om krig og menneskene den rammer.Jeg synes ikke det stemte med mitt inntrykk: det var mest krig.

Karen Blixen (Isak Dinesen) : Out of Africa.

I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills”; Første setning i denne boken er blitt berømt. Karen Blixen ga ut denne boka første gang i 1937, etter at hun var flyttet til Danmark igjen. Nå har jeg lest boka, besøkt farmen og sett filmen, som selvfølgelig bare er et utdrag av hennes opplevelser i Kenya. Kanskje du har sett filmen, da kan du ta boka! ”Out of Africa” består av fem hovedkapitler, uten noen bestemt kronologisk oppbygning fra årene hennes i Afrika. De første to fokuserer primært på afrikanere som bodde og arbeidet på farmen, og inneholder blant annet hennes egne observasjoner og refleksjoner av disse menneskenes syn på rettferdighet, skyld og straff etter en grusom skyteulykke. Den tredje delen, som heter “Visitors to the Farm,” beskriver noen av de fargerike personlighetene som så på Blixens fram som en trygg havn og et godt sted å komme. Den fjerde, “From an Immigrant’s Notebook,” er en samling av hendelser og opplevelser der Karen Blixen reflekterer over livet sitt som hvit kolonialist i et afrikansk land. Den femte og siste delen, “Farewell to the Farm,” beskriver de siste årene hennes i Kenya, forsøkene på å bortforklare og fornekte den finansielle krisen, og en brå død av noen av de nærmeste vennene hennes i Kenya. Slutten av boka tar for seg salget av farmen, og hun begynner på reisen tilbake til Danmark. Boka, som livet hennes i Kenya, er fylt av mange slags motsetninger; by og land, tørke og regntid, muslimer og kristne, men den hun stadig kommer tilbake til er forskjellen på afrikaner og europeer.

Alexander Mc Call Smith: The No. 1 Ladies Detective Agency Series

I denne serien er det utgitt minst sju bøker, kanskje flere. De er fornøyelige, sjarmerende og lettleste, og de har blitt utrolig populære over hele verden. Du får dem på norsk også, men det er lett å lese dem på engelsk, og språket er enkelt, men presist. Kan du snakke så mye engelsk på en så lettfattelig måte er du god! Bøkene beskriver små og store hverdagsutfordringer, og det fins alltid en løsning og kloke resonnementer bak! Hovedpersonen, Madame Ramotswe bor i Gaborone og har startet et detektivbyrå, det første i sitt slag i Botswana. Hun bruker sunn fornuft og menneskekunnskap til å løse allslags merkelige mysterier. (Det er selvfølgelig en del frustrerte mennesker som skal ha henne til å skygge ektefellen, som de er sikker på er utro, dvs. akkurat samme oppgaver som detektivbyråene i Norge lever av). Hvis du er lei av å lese om verdens store vanskeligheter og trenger noe du kan slappe av og hygge deg med på en meningsfull måte, anbefaler jeg disse bøkene på det varmeste. De er også filmatisert og BBC har laget en TV-serie.